Parkeeronderzoek Enkhuizen

Gepubliceerd op door

Beste Enkhuizers,

Bij deze de uitslagen van onze enquête betreft betaald parkeren in Enkhuizen. We werken aan een update later dit weekend met meer plaatjes en cijfers.

-72% is voor het huidige beleid, 23% voor betaald parkeren (restant weet niet/geen antwoord).
– 20% denkt dat betaald parkeren de parkeerproblemen oplost
– 64% staat negatief tov het aantrekken van derde partijen voor het uitvoeren van het parkeerbeleid
– 60% denkt dat de parkeerproblemen toenemen (tov 15%)
– 68% denkt dat het huidige parkeerbeleid de beste optie is voor het MKB

Het was voor ons erg leerzaam en we hebben er zelfs van genoten. In discussie met de achterban. We willen een manier hebben om onze achterban te peilen en we geloven dat dit middel daarin erg waardevol kan zijn. Uiteraard hebben we nog een hoop leren. Hieronder meer.

De vragen.
We hebben zelf een lijst met vragen gemaakt en deze ook op onze Facebook pagina gedeeld om de nodige feedback te verzamelen. Dit om onduidelijkheden, missende vragen, etc voor te zijn. We hebben hier de nodige feedback en aanvullingen op gehad en dit er ook in verwerkt. Helaas was de feedback nog beperkt, dus hebben we nog niet alle onvolledigheden kunnen wegwerken. We merkte bij het live gaan dat er 2-3 vragen min of meer identiek waren. Na het live gaan van de enquête, kun je deze vragen helaas niet meer verwijderen. Dit gaven we aan bij de restant deelnemers.

We merkte, ook nav de feedback (laatste vraag van de enquête, zie google sheet voor antwoorden), dat niet alle vragen bij iedereen tot de verbeelding spreekt. We hebben ondertussen mensen gevonden die willen test-draaien, dus de volgende keer hopen we dat in deze fase te corrigeren. Gelukkig waren de meest cruciale vragen niet echt voor misinterpretatie vatbaar. Daarnaast is er bij elke vraag de optie ‘geen antwoord’ om te zorgen dat iedereen toch door kan gaan met de vragenlijst.

De software
We hoopte binnen enkele dagen de enquête online te zetten, maar om de software eigen te maken waren we al een week bezig. We hebben gekozen voor Lime Survey. Dit is het meest gebruikte open source enquête pakket. Meer info hierover op https://www.limesurvey.org/

De pollgroep
Via Facebook hebben we geprobeerd zoveel mogelijk mensen te bereiken. Hier hebben we circa 30 deelnemers opgedaan. Omdat de tijd drong en we nog een beperkte pollgroep hadden, zijn we afgelopen maandag in de Breedstraat en Westerstraat van deur tot deur gegaan. Deels mondeling toegelicht, ⅔ in de brievenbus ivm de tijd. De uiteindelijke opbrengst (facebook + fysieke ronde) was 51 personen die de enquête hebben ingevuld. 4 hiervan zijn onvolledig. Die zijn gestart, maar niet (compleet) ingevuld. Alleen complete enquêtes hebben we meegenomen. Zo is de software ook ingesteld. Maar dit waren wel vragen waar we tegenop liepen. Hoe ga je daar mee om, incomplete antwoorden. Zie vragenlijst voor ook die (beperkte) antwoorden.

We twijfelde er niet aan dat er een commentaar zou komen op ons onderzoek. We nemen ze allemaal voor lief en zullen er ook hard aan werken dat deze argumenten zo min mogelijk valide zijn in de toekomst. Dat men zo kritisch is op onderzoeken is ook volkomen terecht. Daarom zijn de individuele antwoorden op vragen ook belangrijk. Men noemt dit de rauwe data. Wij leveren deze erbij. Dat dit onderzoek niet perfect is, zullen we zeker beamen. De volgende keer wordt de enquête nog beter, krijgen we nog meer feedback en verwachten we dat nog meer mensen de enquête invullen. Maar, streep ons hele onderzoek door, dan ligt er nog steeds een ‘wetenschappelijk’ onderzoek van het Kieskompas (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/301178/meerderheid-enkhuizers-wil-geen-betaald-parkeren-in-de-binnenstad) wat hetzelfde zegt, de Enkhuizers willen geen betaald parkeren.

Wij, als Piratenpartij, hebben onze achterban op deze manier gepeild. Ondanks alles, is dit het zoals we het zo vaak mogelijk proberen te doen. Doen, wat de achterban wilt. Daar mag commentaar op zijn. Wij gaan hier ook op in. Wij voelen ondanks dat niet de neiging om anderen aan te vallen op de manier hoe zij hun achterban vertegenwoordigen. Dat is partijpolitiek en daar is een ieder vrij in. Wij doen het op deze manier.

Statistieken en onderzoeken
Niets is zo misleidend als statistieken. Om deze reden is het ook belangrijk dat ook de rauwe data wordt aangeleverd. Wat was de vraagstelling? Waren vragen niet multi interpretabel? Ook kan het zijn dat eerdere vragen heel veel kunnen zeggen over een vervolgvraag. Misschien denkt een overgroot deel van inwoners in de nieuwbouw, anders over zaken dan centrumbewoners (omdat het meer of minder relevant is). Dit soort conclusies kun je uit de rauwe data halen. We wilde hier al mee aan de slag, het analyseren, maar we zijn blij dat we vandaag iig de gegevens online kunnen zetten. Aan enkel gepresenteerde uitkomsten, heb je vaak niet genoeg. Onze rauwe data is in zover onbewerkt dat namen/locaties (waar persoonsgebonden) zijn verwijderd (enkel relevant in de laatste vraag), van de postcode is de laatste letter verwijderd. Dat we de rauwe data publiceren is ook niet iets wat we van te voren duidelijk hebben gecommuniceerd naar de deelnemers. Daarom voelde we ons wel verantwoordelijk om deze data te anonimiseren. Volgende keer, nog rauwer… zoals het hoort.

Conclusie, wat hebben we geleerd
We willen de volgende keer een test-draai, nog meer mensen voor de pollgroep en een mogelijkheid om met hulp de enquête in te vullen (bijvoorbeeld voor senioren). Niet iedereen is behendig met de computer, maar iedereen moet, in onze optiek, wel de mogelijkheid krijgen om mee te kunnen doen.

Uiteraard is jezelf bloot geven, koren op de molen van de opponenten. Je legt de argumenten van je tekortkomingen open en bloot. Maar het maakt ons niets uit. We hebben een transparant verhaal beloofd, dat transparante verhaal krijgt u. Het zorgt er alleen maar voor… het wordt elke keer alleen maar beter. Juist door open te communiceren, ontvang je ook argumenten waar je misschien niet aan dacht. Hoe staat het bijvoorbeeld met een autovrije binnenstad? Dat is met betaald parkeren alleen nog maar verder van ons heen.

Elke deelnemer, enorm bedankt voor de aanmelding! We waarderen alle feedback enorm! We benaderen u zeker nog een keer voor een onderzoek. En wilt u ook meedoen? Meld u aan via Facebook berichten, hieronder of mail naar enkhuizen [at] piratenpartij [dot] nl. Wij zoeken ook nog vrijwilligers voor o.a. communicatie, website beheer, wiki editor en video editors.

Fijn weekend!

Uitkomsten grafisch (pdf): https://drive.google.com/file/d/1KlWabu09sVajqKd8toPSsrf9mqXsqXgm/view?usp=share_link

Uitkomsten details (rauwe data, inclusief laatste open vraag): https://docs.google.com/spreadsheets/d/1mJYMvhUPsRdY6N34xr9p8Kr9S26GfTfJA_Aeq9GiX3g/edit#gid=0

ps. De pdf geeft een goed beeld, maar we werken nog even aan een betere presentatie. Deze komt niet out-of-the-box, maar we willen graag nu ook aan het weekend beginnen 🙂